Nastere in stare vegetativa, dupa viol. Cand amoralitatea si imoralitatea lupta pentru suprematie

Un eveniment care ridica probleme adanci de etica a avut loc, zilele trecute, in SUA. Am auzit, zilele astea, unii socati, altii cu dezinteres, de violul din Arizona. Daca nu stiti despre ce e vorba, am sa va fac un rezumat. O fata internata intr-o clinica in stare vegetativa a fost violata de un ingrijitor. In urma raporturilor sexuale, tanara a ramas insarcinata si a nascut!

Bun! Ce probleme de etica ridica acest eveniment reprobabil? Sa le analizam pe rand.

1 Amoralul. Violatorul, sociopat erou? Ingrijitorul a violat-o pe fata de 29 ani care, de pe la 3 ani, nu mai misca decat nitel gatul, membrele si raspunde la anumite sunete. Practic, e incapabila sa traiasca fara ajutor. Ingrijitorului i-a picat cu tronc. A violat-o, dand dovada de o forma de sociopatie combinata cu valente de necrofilie. Sunt minore diferentele dintre un corp neinsufletit si unul aflat in stare vegetativa. Poti simti respiratia, caldura si cam atat…Vointa lipseste cu desavarsire, in ambele situatii. Asadar, nu discutam prea mult despre fapta. Ea va fi pedepsita, speram, cu varf si indesat. Vorbim , in schimb, despre efectele pe care le produce. Nu avem, oare, de-a face si cu o minune? Nu se transforma acest individ amoral intr-un erou pentru familia fetei? Acesti parinti greu incercati vor avea un nepotel! Nu vor fi ei, oare, fericiti, dupa tot calvarul trait? Nu stiu, dar presupun ca ar trebui sa fie, avand in vedere nivelul ridicat de egoism de care au dat dovada…

Imoralul. Parintii care chinuie din egoism. Constientizati ca acesti parinti o tin pe fiica lor imobilizata, incapabila sa ia decizii, sa manance singura, sa mearga la toaleta, intr-un scaun cu rotile de 26 ani?! Mi se pare mie sau scenariul asta e mai sadic decat un tortionar?! Daca iubesti un om, nu-l tii o eternitate intr-un Iad! Ok! Incerci. E in natura umana sa incerci. Daca situatia e clara, iar dupa 3-5 ani nu exista pic de evolutie, cred ca e cazul sa oferi linistea deplina sufletului care nu poate decide daca vrea sa mai existe sau nu…Sigur, aici pot interveni fenomene precum religia, traditia. La nivel de etica, insa, vorbim despre un comportament imoral prin definitie. Nu decidem cine trebuie sa traiasca sau sa moara, o sa combata unii. Corect, daca eliminam nuantele. N-o putem, insa, face, deoarece acestea sunt esentiale. Cum actionam, asadar, cand o persoana nu poate decide daca vrea sa traiasca sau sa moara? Incercam sa aflam raspunsul, pe toate caile! Iar daca nu reusim? O eliberam. Intram in armonie cu Natura, care a decis soarta persoanei respective.

3 Nastere inexplicabila. Incapabila sa actioneze, femeia a reusit sa nasca pe cale naturala! Ajutata de o asistenta, a impins! Inexplicabil. Cum o persoana inerta gaseste forta de a naste? Cum a reactionat creierul sau incat sa-i dea forta de a trimite copilul spre lumea noastra? Nu stim, dar subiectul fascineaza si probabil se vor face multe studii pe marginea sa.

Antiteza. Am concluzionat la punctul 2 ca femeia nu trebuia chinuita atata amar de vreme. La punctul 3, am observat ca aceasta a nascut, desi era moarta. Am putea intelege din aceasta imbinare de factori ca femeia a dorit, in tot acest timp, sa traiasca? Miracolul nasterii dovedeste asta? Putem presupune ca da. Am putea chiar merge mai departe cu teoria. E setat ADN-ul astfel incat sa lupte pentru reproducere chiar si in cele mai improprii conditii? Nu stim, dar putem presupune ca da 🙂

4 Ce sanse are copilul?  Odata ajuns aici, bebelusul se va dezvolta normal? Va fi sanatos atat fizic cat si mental? Daca da, cum va reactiona cand isi afla originile, parcursul? Va deveni o fiinta sociala, care va trece prin etapele clasice: educatie, job, familie? Sau va fi un inadaptat, complexat de propria existenta?

Lasă un comentariu